http://www.yenimimar.com/index.php?action=displayQuestion&ID=69
linke bişey olursa diye nolur nolmaz....
İstanbul UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılırsa ne olur?
Barış Altan“ Önce süreci bir hatırlayalım. 1985 yılında Dünya Miras Listesi'ne alınan İstanbul'un tarihi alanlarının (Sultanahmet'i içine alan Arkeolojik Park, Süleymaniye Camii ve çevresindeki mahalle, Zeyrek Kilise Camii ve çevresindeki mahalle ve İstanbul Surları) Tehdit Altındaki Dünya Miras Listesi'ne alınma ihtimali, 2000'li yılların başında ortaya çıktı. Sonrasında, 8-16 Temmuz 2006 tarihinde Vilnuis'ta Dünya Miras Komitesi'nin 30. dönem toplantısı sonucunda, koruma çalışmalarının bilimsel standartlarda yapılması yönünde adım atılması için iki yıllık bir süre verildi. Ayrıca, 1 Şubat 2007'ye kadar, gelişmelerle ilgili bir rapor verilmesi de yine bu toplantıda kabul edildi. 2007'nin son aylarında İstanbul Dünya Miras Alanı Yönetim Planı'nın hazırlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Tarihi Yarımada Alan Yönetimi Başkanlığı kuruldu. 8-13 Mayıs 2008 tarihlerinde İstanbul'a gelen Dünya Miras Merkezi heyeti, hazırladığı raporda, Sultanahmet, Süleymaniye, Zeyrek ve Teodosius Surları Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları'nın genel Dünya Miras Yönetim Planı çerçevesinde 1 Şubat 2009 tarihine kadar Dünya Miras Merkezi'ne sunulmasını istedi. Bilebildiğimiz kadarıyla alan yönetim planı halen hazırlanıyor, 2010 Ajansı da hazırlık sürecine dahil oldu.
Peki, İstanbul Tehdit Altındaki Dünya Miras Listesi'ne alınırsa ne olur? Bence çok bir şey olmayacağı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı kurumlar bu karara çok sevinebilirler. Zaten İBB'nin şu andaki icraatları, kararın bu yönde çıkması için var gücü ile çalıştığını gösteriyor. Dünya Miras Merkezi'nin özellikle dikkat çektiği konulardan biri olan Haliç Metro Köprüsü inşaatına başlandı.
UNESCO, Dünya Miras Listesi'nde bulunan alanlara maddi bir destek sağlamıyor, zaman zaman teknik uzmanlık desteği veriyor. Bu yüzden de bu işten İstanbul'un parasal bir kaybı olmaz. En çok söylenen, İstanbul'un ciddi bir itibar kaybına uğrayacağı… Dünya Miras Listesi'ne girdiği 1985 yılından beri İstanbul'un kültürel mirası ciddi erozyona uğradı. Surlar tiyatro dekoruna dönüştürüldü, Süleymaniye Camii çevresindeki mahalle neredeyse yok oldu, bu alan için "Osmanlı mahallesi" kurma planları ortaya çıktı, Zeyrek'te nitelikli ve restorasyonlar sonucu bozulmamış ahşap konut örneği iki elin parmakları kadar kaldı. Bütün bunlara rağmen İstanbul'a her geçen yıl daha çok turist gelmeye başladı, üstüne üstlük 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Görünen o ki İstanbul itibarını kolay kolay yitirmiyor!
İstanbul'un Tehdit Altındaki Dünya Miras Listesi'ne alınmasını dramatize etmeyi anlamlı bulmuyorum. Gerek İstanbul'daki gerek Anadolu'daki kültürel mirası nasıl koruduğumuz veya korumadığımız ortada. Buradaki tüm suçu yerel ve merkezi yönetimlere atmak da kolaycılık olur. Biz ülke ve toplum olarak bu konuya bu kadar önem veriyoruz, öncelik sıralamamızda çok gerilerde yer alıyor; bu durumun İstanbul için verilecek olumsuz bir kararla birden tersine döneceğini düşünmek saflık olur. Böyle bir karar ne İstanbul ne de Türkiye için dönüm noktası oluşturmayacaktır.
Bu kararın şöyle bir faydası olabilir, İstanbul'un kültürel mirasının hızla yok olduğunu tescil eden bu karar üzerine daha çok turist, İstanbul'da kalanları görebilmek üzere ülkemize akın edebilir. Böylece bu kararın parasal bir getirisi de olmuş olur. ”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder